Na enkele posts over onze reizen met onze DIY-camper, kregen we veel vragen over Cois’ke. Daarom geven we vandaag een kleine rondleiding in de camper. Het idee om een bestelwagen om te bouwen tot een heuse kampeerbus speelde al langer. De voorganger van Cois’ke werd ook al gebruikt om mee op reis te gaan en af en toe in te overnachten. Met de aankoop van een nieuwe camionette kon ons avontuur echt beginnen. Dromen werd nadenken, tekenen werd meten en onze kampeerbus werd stilaan werkelijkheid. Van isolatie tot verwarming, we deden het allemaal zelf!
Isolatie
De eerste stap in het ombouwen van ons busje was isoleren. We haalden de wandpanelen eraf en lijmden steenwolplaten (rockwool) van 12cm dik tegen de zijkanten en het plafond. Om te voorkomen dat er vocht- of schimmelproblemen zouden optreden schermden we daarna alles mooi af met een dampscherm. Daarna werden de wandpanelen teruggeplaatst en werkten we het plafond af in hout.
Basisinrichting
De inrichting van het busje moest praktisch volledig uitneembaar zijn. Als Cois’ke ons niet op mooie plaatsen brengt, doet hij dienst als werkvoertuig voor Bryan. We kozen er daarom voor om slechts een deel van de meubels permanent te bouwen, namelijk de hangkasten, de kleerkast en het bad dat ook (en vooral) dienst doet als zitbank. Het bed, de tafel en het keukenmeubel zijn uitneembaar. We bouwden zo goed als alles op in houtskelet en houten platen.
Technische inrichting
Tijdens het bouwen van de basisinrichting werd ook de technische inrichting uitgewerkt. Op voorhand werd nagedacht over waar we welke voorzieningen zouden plaatsen. Zowel in de hangkast boven het bed als in die in het keukengedeelte werd een 12 volt-aansluiting (brandaansteker) alsook 2 USB-aansluitingen voorzien voor het laden van GSM’s, camerabatterijen en dergelijke. Daarnaast werkt ook onze douche op een 12 volt aansluiting. Onder de kast zit een compressorkoelkast met vriesvak die eveneens op 12 volt werkt. We voorzagen een omvormer naar 220 volt voor onze blender, laptop,… Het keukenmeubel op zich bevat een ingewerkt gasvuur en een lavabo met kraan. Om ons te voorzien van stromend water maken we gebruik van dompelpompjes. Dit alles wordt gevoed door een leefbatterij die onder de passagierszetel zit. Deze kan extern worden opgeladen (bijvoorbeeld op een camping), maar wordt ook tijdens het rijden bijgeladen.
Verwarmingsinstallatie
De laatste nieuwe toevoeging aan de bus zorgt ervoor dat we ook in de winter of naar koudere bestemmingen comfortabel kunnen reizen met onze DIY camper. We installeerden een diesel-heather. We kozen voor de planar 2D omdat die de ideale verwarmingscapaciteit biedt voor onze cabine-grootte. Zo kunnen we zelfs bij vriestemperaturen de cabine zonder probleem op een aangename 19 graden houden. Of, wanneer Ellen aan de knopjes draait, mogen we genieten van een aangename 22 graden.
Toekomstige projecten
Op dit moment zijn we vooral bezig met de aankleding van ons busje. De hangkastjes werden al geschilderd en de gordijnen en kussens op maat zijn in de maak. Afhankelijk van de bestemmingen die we volgend jaar zullen verkennen, staan een tweede leefbatterij en een zonnepaneel ook nog op onze camper-wishlist. Ook een boiler die ons een warme douche kan bezorgen is iets waar we nog van dromen.
Comments